May 21, 2015

Tandpleje af børnetænder

Hvornår begynder tandplejen hos børn?

Mange forældre er i tvivl om, hvordan de skal pleje deres barns tænder, og hvornår tandplejen skal påbegyndes. Vi i denne artikel, i samarbejde med PSH Tandlægecenter i Hillerød, beskrive, hvordan man som forælder bedst plejer sine børns tænder, og hvorfor det er vigtigt.

Tandpleje børn PSH

Tandpleje hos børn begynder i en meget tidlig alder – allerede fra barnets første tand, er det vigtigt, at du som forælder får børstet tænder på dit barn. Når barnet er omkring 7-8 måneders alderen vil den første tand bryde frem, og her skal tandbørsten frem. Hvis barnet ammes, er det særligt vigtigt, at de børstes to gange dagligt, fordi brystmælken indeholder meget sukker og kan give huller i tænderne.

Plejen af børnetænder adskiller sig faktisk ikke fra vores egen pleje, og det handler derfor blot om, at dit barn kommer ind i samme rytme med tandpleje, som du selv har. Når dit barn fylder omkring 1 år, vil den første indkaldelse til et tandlægebesøg dukke op. Her vil tandlægen undersøge dit barns tænder og mund og tjekke om alt ser fint ud.

Hvorfor er det vigtigt at pleje mælketænder?

Der florerer en myte om, at mælketænder ikke behøver den samme intensive pleje, som voksnes tænder gør, fordi de alligevel vil blive skiftet ud – det er en myte, og den er desværre meget fejlagtig. Det er meget vigtigt, at man som forældre plejer mælketænderne hver dag og lige så grundigt, som sine egne. Hvis man ikke passer godt på sine børns mælketænder, kan det resulterer i at det påvirker de blivende tænder. De kan så at sige arve de skader, som mælketænderne havde – du giver altså dine børn det bedste udgangspunkt for sunde tænder ved at børste deres tænder grundigt, mens de er børn.

Sådan plejer du dem

Nedenfor giver vi nogle gode råd til, hvordan du passer godt på dine børns tænder og giver dem den bedste pleje:

  • Børst tænder to gange dagligt
  • Brug en blød tandbørste med et lille hoved
  • Brug tandpasta med flour – senest når barnet er fyldt 6 år
  • Brug gerne tandtråd – jo tidligere des bedre
  • Brug en mængde tandpasta, der svarer til dit barns lillefingernegl
  • Kom til de regelmæssige tandrensninger hos tandlægen
  • Få en god og fast rutine – gode tandplejevaner begynder i barndommen

Få flere gode råd hos din tandlæge

Hvis du har spørgsmål til, hvordan du bedst kan pleje dit barns tænder eller gerne vil have flere gode råd, kan du altid spørge din tandlæge. Selvom det ikke er dit barns tandlæge, vil du altid kunne stille spørgsmål til tandpleje hos din tandlæge – også dit barns. De fleste tandlæger uanset om det er en tandlæge i Helsingør, Odense eller Århus, vil kunne give dig vejledning og rådgivning, hvis du skulle få brug for det.

PSH TandlægeCenter
Frederiksgade 2
3400 Hillerød
Tlf. 48 26 76 86
48 26 07 68

Leave a Reply