March 17, 2016

Derfor er røntgen tandlægens vigtigste værktøj

Når der bliver taget røntgenbilleder, i forbindelse med dine rutinemæssige tandeftersyn, er det, fordi de er beregnet til at afsløre de områder i over- eller undermund, som ikke kan ses med det blotte øje. Formålet med at se på disse områder rutinemæssigt gennem røntgenbilleder er for at opdage for eksempel huller i tænderne (karies) i et tidligt stadie, eller en række andre tandproblemer og tandsygdomme, som ikke er til at se undervejs et tandeftersyn. Jo tidligere man opdager disse ting, jo mindre vil omfanget af den nødvendige behandling eller procedure typisk også være efterfølgende. Så i tilfælde af at din tandlæge for eksempel opdager karies for sent, kan der være tale om så store huller i tænderne, at det kun kan behandles vha. en rodbehandling eller påsætning af en tandkrone. Altså kan manglende røntgenbilleder i forbindelse med dine regelmæssige tandeftersyn resultere i en række smertefulde og ubehagelige tandproblemer og tandsygdomme og høje økonomisk omkostninger.

Derfor er røntgen tandlægens vigtigste værktøj

Ifølge en anerkendt tandlæge i Randers kan alt dette undgås ved regelmæssigt at få taget røntgenbilleder på tandklinikken. Det er dog muligt, at nogle ikke kan have brug for at få taget røntgenbilleder så ofte som andre, men ikke desto mindre skal alle have taget dem med jævne mellemrum. Som patient får du altså taget røntgenbilleder, når der opstår et tandproblem, eller hvis du oplever at have smerter i en tand, hvis årsager kan være usynlige eller underliggende. Gennem et røntgenbillede vil hele den pågældende tand fra top til bund vises og afsløre eksempelvis infektioner, en revne eller flænge, eller en blottet dentin. Derefter kan disse røntgenbilleder hjælpe med til at afgøre, hvilken behandling eller plan til forebyggelse, der vil være bedst for dig.

Med andre ord mener tandlæge Asmussen, at røntgenbilleder spiller en meget vigtig rolle i forebyggende tandpleje, fordi deres anvendelse giver din tandlæge og tandklinik mulighed for at identificere sårbare områder samt gør det nemmere at anbefale forebyggende foranstaltninger. Eksempelvis kan røntgenbilleder afsløre, at der i de områder, hvor dine tænder sidder tæt sammen, kan være tale om større risiko for karies. På grund af den viden, din tandlæge tilegner sig fra disse røntgenbilleder, kan han eller hun fortælle dig, at du er nødt til at bruge tandtråd som en del af din daglige tandbørstning for at komme dette tandproblem til livs.

Så næste gang du bliver bedt om at følge med din tandlæge for at få taget røntgenbilleder af din over- og undermund, skal du huske, at det netop er tandlægens vigtigste værktøj til at opdage dine tandproblemer og tandsygdomme i tide.

Tandlæge Lisbeth Lundsgaard Asmussen
Ved Volden 2
8900 Randers C
Tlf: 86 42 01 83

Leave a Reply